Zupy i gulasze są niezwykle popularne w kuchni ketogenicznej, i to nie tylko ze względu na czynniki komfortu. Keto zupy przyciągają zarówno nowicjuszy, jak i doświadczonych zwolenników tej diety z wielu powodów. Ponadto są nieskomplikowane i łatwe do przyrządzenia. Większość przepisów na zupy i gulasze jest zrozumiała, łatwa do wykonania i niewymagająca. Nie ma większego znaczenia, czy dodasz trochę więcej jednego lub drugiego składnika. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z danami keto, zupa będzie idealną propozycją dla ciebie.
Keto zupy – bogate źródło składników wspomagające prace organizmu
Zupy od dawna cieszą się uznaniem na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Okazuje się, że keto zupy zawierają wiele cennych składników, takich jak białko czy witaminy. Co więcej, nawet najprostsze domowe zupy są bogate w składniki odżywcze i minerały pochodzące z zawartych w nich składników. A dodane przyprawy i zioła mogą znacząco przyczynić się do poprawy zdrowia.
Warto wspomnieć, że zupy i gulasze są często przyzwoitym źródłem białka. Natomiast keto zupy są również bogate w dobre, sycące tłuszcze. Przy tym wszystkim nie można zapomnieć o jednym z najcenniejszych elementów takich zup, który jest często pomijany – bulion. Dobry bulion lub wywar to niewątpliwie podstawa smaku zupy, ale jego rola na tym się nie kończy.
Kiedy zdecydujesz się przejść na dietę keto, prawie na pewno usłyszysz dużo na temat bulionu kostnego. Rzeczywiście, bulion kostny jest obecnie ulubieńcem wśród zdrowo odżywiających się osób. Przypisuje mu się wiele właściwości leczniczych. Mimo że badania kliniczne nic nie mówią na temat skuteczności bulionu w leczeniu przeziębień lub chorób jelit, nie ma wątpliwości, że zawiera mnóstwo ważnych składników odżywczych, które mogą pomóc nam poczuć się lepiej.
Kilka specjalnych zamienników, które możesz dodać do keto zupy
Istnieją pewne charakterystyczne cechy keto zup, które z pewnością wymagają odrobinę uwagi. Osoby stosujące dietę ketogeniczną powinny unikać zbóż, skrobi i cukrów wszędzie tam, gdzie to możliwe. Oznacza to, że nie możemy dodawać do zup makaronu, ziemniaków ani ryżu.
Ponadto istnieją zdrowe keto zamienniki dla wszystkich wyżej wymienionych składników. Możesz wybrać zamiennik, który najlepiej pasuje do twojego smaku i celów dietetycznych.
Zamienniki makaronu
Makaron z cukinii – ze względu na szybkość przygotowania, dodaj go dopiero w ostatnich dwóch minutach gotowania zupy
Makaron z rzepy – należy dodać go na pięć do dziesięciu minut przed wyłączeniem ognia z gotującą się zupą
Zamienniki ziemniaków
Kalafior – rozdrobniony kalafior to przyzwoity zamiennik ziemniaków i jest ubogi w węglowodany. Gotuje się znacznie szybciej niż rzepa czy rzodkiewka, więc należy go dodawać dopiero w ostatnich dziesięciu minutach gotowania.
Rzodkiew japońska (daikon) – ta podłużna biała rzodkiew to wspaniały zamiennik ziemniaków, ponieważ nasiąka aromatami zupy lub gulaszu.
Zamienniki ryżu
Kalafior – mrożony kalafior jest idealnym zamiennikiem ryżu w każdej keto potrawie. Gotuje się bardzo szybko, zatem dodaj go dopiero na pięć do dziesięciu minut przed końcem gotowania.
Ryż shirataki – podobnie jak makaron shirataki, ryż shirataki należy przed użyciem opłukać i odsączyć. Gotuje się również bardzo szybko, więc dodawaj go dopiero w ostatnich minutach gotowania.
Proste przepisy na przepyszne i zdrowe keto zupy
AVGOLEMONO (GRECKA ZUPA CYTRYNOWA Z KURCZAKIEM)
- łyżka oleju z awokado
- ¼ filiżanki posiekanej cebuli
- sól i pieprz
- 4 filiżanki bulionu
drobiowego - liść laurowy
- 2 filiżanki posiekanego
gotowanego kurczaka - 230 g ryżu z kalafiora
(około 2 filiżanki) - ¹⁄³ filiżanki świeżo
wyciśniętego soku z cytryny - duże jajko
DO DEKORACJI (OPCJONALNIE): - plasterki cytryny
- posiekana świeża pietruszka
- Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu, aż pojawią się złociste pęcherzyki. Dodaj cebulę. Oprósz solą i pieprzem. Smaż przez 4 minuty, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj bulion i liść laurowy. Zagotuj. Zmniejsz
temperaturę i gotuj na wolnym ogniu. Dołóż
kurczaka i ryż z kalafiora. Duś około 10 minut, aż kalafior zmięknie. - W średniej wielkości misce wymieszaj sok z cytryny i jajko. Powoli wlej filiżankę gorącego bulionu do mieszanki cytryny i jajka, ciągle ubijając. Następnie wlej wolno płyn z powrotem do rondla, cały czas ubijając.
- Wyrzuć liść laurowy i dopraw do smaku. Podawaj zaraz po ugotowaniu. Udekoruj plasterkami cytryny i świeżą natką pietruszki.
Gotowa zupa Avgolemono
(zdjęcie pochodzi z książki Zupy i gulasze ketonowe autorstwa Carolyn Ketchum)
AZJATYCKA ZUPA WARZYWNA Z MAKARONEM
- łyżka oleju z awokado
- 115g pieczarek
jasnych lub cremini,
pokrojonych w plastry - ząbek czosnku, rozdrobniony
- sól
- 4 filiżanki bulionu
drobiowego lub warzywnego - 2 filiżanki wody
- 2 łyżki stołowe
aminos kokosowego
lub sosu sojowego - ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki czerwonej
papryki w płatkach - główka kapusty pak
choy, posiekanej - opakowanie (200 g)
makaronu shirataki,
opłukanego i odsączonego - 2 zielone cebulki (tylko białe
i jasnozielone części), pokrojone
w plasterki
- W dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Dodaj pieczarki i smaż 3-4 minuty, aż zaczną brązowieć. Dodaj czosnek i posyp solą. Smaż przez minutę do uwolnienia aromatu.
- Wlej bulion i wodę. Dodaj aminos kokosowy, mielony imbir i czerwoną paprykę w płatkach. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj temperaturę i gotuj 5 minut na wolnym ogniu.
- Dodaj pak choy i makaron. Gotuj na wolnym ogniu kolejne 3-4 minuty, aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku.
- Przed podaniem posyp zieloną cebulką.
Gotowa Azjatycka zupa warzywna z makaronem
(zdjęcie pochodzi z książki Zupy i gulasze ketonowe autorstwa Carolyn Ketchum)
Więcej przepisów, zamienników popularnych produktów i kulinarnych tricków znajdziesz w książce Zupy i gulasze ketonowe. Ponad 50 niskowęglowodanowych, wysokotłuszczowych zup i gulaszów na każdą okazję autorstwa Carolyn Ketchum