Ten jeden niepozorny składnik może zdziałać cuda! Wspiera jelita i wydłuża życie

Jeśli szukasz jednego prostego nawyku, który może realnie poprawić twoje zdrowie, to dobrze trafiłeś. Zdrowie zaczyna się w jelitach, a ten jeden niepozorny składnik może zdziałać cuda. To naturalne „superfood” znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, a jego regularne stosowanie przynosi mnóstwo korzyści. Zobacz, jak działa i jak je jeść, by naprawdę poczuć różnicę.

Co siemię lniane robi w twoich jelitach?

Siemię lniane to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na poprawę zdrowia jelit. Co takiego w nim wyjątkowego?

Zawiera lignany – związki roślinne, które mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie przy raku piersi), ale to dopiero początek. Siemię jest pełne błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego, który działa jak pożywka dla dobrych bakterii w jelitach. Co więcej, tworzy naturalną galaretkę (śluz), która chroni ściany jelit, wspomaga trawienie i pomaga przy zaparciach. Taki naturalny „żel” nawilża przewód pokarmowy i wspiera jego regenerację.

Jak przygotować siemię lniane, by działało skutecznie?

Najlepiej działa świeżo zmielone siemię lniane. Gotowe, mielone produkty ze sklepu są często poddawane obróbce cieplnej i tracą część swoich właściwości. Polecamy samodzielne mielenie siemienia – codziennie albo co kilka dni – i przechowywanie w ciemnym szklanym słoiku, by zapobiec jełczeniu.

Wystarczy 1 łyżka siemienia dziennie zalana 3 łyżkami wody. Po kilku minutach tworzy się galaretka, którą można dodać do owsianki, jogurtu, koktajlu albo wypić na czczo.

siemię lniane, przepis na danie, które nawilża przewód pokarmowy i wspiera jego regenerację

Z czym łączyć siemię lniane, by wzmocnić jego działanie?

Siemię lniane świetnie komponuje się z innymi „jelitowymi bohaterami”, jak:
 – owsianka – ma dużą zawartość błonnika,
 – jogurt naturalny – dostarcza probiotyków,
 – kakao – wspiera mikroflorę jelitową i działa przeciwzapalnie,
 – oliwa z oliwek – wspomaga wydzielanie soków trawiennych.

Co ciekawe, siemię lniane może łagodzić szkodliwy wpływ… fast foodu. Rozpuszczalny błonnik spowalnia wchłanianie cukru, przez co poziom glukozy we krwi nie skacze tak gwałtownie.

Jak włączyć siemię lniane do codziennej diety?

Nie musisz drastycznie zmieniać swoich nawyków. Wystarczy dodać siemię lniane do potraw, które i tak jesz:
 – wsypuj do smoothie lub koktajlu,
 – dodawaj do ciasta na gofry iciasta do naleśników,
 – posypuj sałatkę lub zupę krem,
 – wypijaj z wodą na czczo przed śniadaniem.

To prosty krok, który może pomóc ci zachować zdrowe jelita, ustabilizować trawienie, poprawić wygląd skóry i dodać energii.

Źródło: „Klucz do długowieczności” Luke’a Jaque-Rodne, Wyd. Vital.

Polecamy
Zapisz się na newsletter portalu Superodzywianie.pl
Zapisz się

Podając adres e-mail, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych przez Janusz Nawrocki, Białystok (15-762), ul. Antoniuk Fabryczny 55/24, który jest właścicielem m.in. tych domen. Dane będą przetwarzane w celu dostarczania Tobie naszego newslettera

Polityka prywatności i plików cookie

close-link