Autor: Marek Dąbrowski
Kuchnia wegańska to nie tylko zdrowy wybór, ale także doskonały sposób na odkrywanie nowych smaków i tekstur. Opierając się na roślinnych składnikach, takich jak soczewica, dostarczamy organizmowi cennego białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów, które wspierają nasze zdrowie. Co więcej, unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego pomaga zmniejszyć ślad węglowy, co czyni wegańskie dania bardziej przyjaznymi dla środowiska. Dania takie jak kotlety z soczewicy to także dowód na to, że można gotować kreatywnie i smacznie bez użycia mięsa. Idealnie wpisują się w świąteczne menu, oferując zarówno wartości odżywcze, jak i estetyczne wrażenia na stole.
Przepis na kotlety z soczewicy – 4 porcje
Kotlety z soczewicy to najlepszy zastępnik mięsa. Soczewica to pradawne super ziarna pełne białka i substancji odżywczych. Zawiera mało tłuszczów nasyconych, a mimo to jest sycąca; w połączeniu z orzechami i pestkami tworzy kompletny posiłek. Całości smaku dopełnia chutney pomidorowy. Jeśli chcesz, na każdym talerzu możesz położyć połowę grillowanej cytryny. Pamiętaj, żeby każdą porcję udekorować świątecznie.
SKŁADNIKI:
- ½ szklanki suszonej ciecierzycy
- Sól morska
- ¾ szklanki zielonej ciecierzycy
- ¼ szklanki komosy ryżowej starannie wypłukanej
- 2 szklanki fasolki szparagowej
- 1 litr wody z lodem
- ¼ szklanki orzechów makadamia lub nerkowców
- ¼ szklanki słonecznika
- ½ szklanki pieczonego buraka
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- ¼ szklanki + 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 szalotki drobno posiekane
- 1 łyżka pasty miso
- 4 łyżki tamari
- Sól morska i kruszony pieprz czarny
- Sok z 1 cytryny
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki sałat z mikroliści (opcjonalnie)
- ½ szklanki chutneyu pomidorowego (kasundi)
WYKONANIE:
- Ciecierzycę umieść w misce i zalej wodą, tak, aby była zanurzona na 10 centymetrów. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedź i odstaw.
- W garnku zagotuj 2 litry wody z czubatą łyżką soli. Wrzuć ciecierzycę i komosę ryżową i gotuj przez 15 minut. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Zagotuj litr wody, wrzuć fasolkę szparagową i blanszuj przez 30 sekund. Odcedź i wrzuć do wody z lodem na 30 sekund do błyskawicznego wystudzenia i ponownie odcedź. Fasolkę poprzecinaj wzdłuż na pół i wrzuć do miski.
- W mikserze umieść ciecierzycę, orzechy i słonecznik. Zmiksuj średnio lub drobno (30-45 sekund). Dodaj soczewicę i komosę ryżową i, starty burak i mąkę i zmiksuj jeszcze 4-5 impulsami. Miksturę przełóż do miski.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek (30 sekund). Wrzuć szalotkę i zeszklij (około 30 sekund). Dodaj ją do mieszanki z soczewicą. Dodaj miso i tamari i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Uformuj kotlety o pożądanej wielkości. Na drugiej nieprzywierającej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek (30 sekund) i usmaż kotlety na złoty kolor (2-3 minuty z każdej strony).
- Wymieszaj sok z cytryny i pozostałą 1 szklanki oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku i polej fasolkę szparagową.
- Na każdym talerzu ułóż 1 szklankę fasolki szparagowej, a na niej połóż kotlet. Przybierz sałatką z mikroliści (opcjonalnie). Z boku nałóż trochę chutneyu pomidorowego.
Opr. Marek Dąbrowski
Przepis na kotlety z soczewicy inspirowany książką „Sprawny mózg i zdrowe jelita. Ponad 90 roślinnych dań, dzięki którym odżywisz mózg i ciało, a także szybko zregenerujesz się i zachowasz młodzieńczą witalność„ autorstwa Alberto Villoldo i kucharza Conny’ego Andersona to coś więcej niż tylko smaczne danie – to krok w stronę lepszego zdrowia i samopoczucia.
Autorzy książki łączą najnowszą wiedzę o odżywianiu z praktycznymi przepisami, które wspierają funkcjonowanie mózgu i zdrowie jelit, będących fundamentem naszego organizmu. Prosty, ale bogaty w składniki odżywcze przepis na kotlety z soczewicy doskonale wpisuje się w tę filozofię – jest pełen białka, błonnika oraz zdrowych tłuszczów, a jednocześnie syci i zachwyca smakiem. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak świadome odżywianie może wpłynąć na twoją witalność i energię!